Doğal kumaşlar, doğadan elde edilebilen çeşitli ham maddelerden üretilir. Doğal liflerden elde edilen kumaşlar, hayvan kıllarının liflerinden, ipek böceği kozalarından ve bitkilerin tohumlarından, yapraklarından ve gövdelerinden oluşturulan kumaşlardır. Doğal lifler toplanarak, özellikleri zenginleştirmek için ayarlanır ve kullanılabilir formlara dönüştürülür. Dokuma ve örme türü kumaşların üretilmesi bunlara örnek verilebilir.
Nefes alabilir ve yumuşaktır. Dayanıklı olmasının yanı sıra asla döküntülere sebebiyet vermez. Antialerjiktir. İnsanlar için doğal kumaş sağlık açısından en iyi seçimdir.Ama kumaşlar çok çabuk buruşur , ütülenmeleri ve bakımı zordur,yıkama talimatlarına uyulması gerekir. Deri gibi kumaşlar ise yıkanmaz ,sadece kuru temizleme yapılması önerilir. Satın aldığınız ürünün yıkama talimatlarına mutlaka uyunuz. Aşağıda kumaş türlerine göre yıkama talimatlarıyla ilgili ipuçlarına ulaşabilirsiniz.
Pamuk, kendisine adını veren pamuk bitkisinin tohumlarını saran uzun, lifli tüylerin bükülmesi ile elde edilen doğal bir maddedir. Bu lifler boy ve kalınlık olarak değişiklik gösterirler ve emici özellik taşırlar, bu da pamuğu yumuşak ve giyimde rahat hale getirir. Ayrıca pamuk kumaş kalın ve hafif olarak ikiye ayrılır. Kalın olan pamuk kumaş kışlık giysiler için kullanılsa da ince olanlar yelek, gömlek gibi mevsimlik giysilerde tercih edilir. Yazın eğer yazlık bir yerdey- seniz rahat rahat pamuklu kumaş tercih edebilirsiniz ve terle- diğinizde gömleğinizden ya da kıyafetinizden belli olsa da sorun olmaz. Ama iş kıyafetlerinde çabuk kırıştığı için çok tercih edilmez. Elbette pamuklu kumaşı nevresim takımlarınızda da tercih edebilirsiniz. Böylece rahat bir şekilde uyursunuz.
Bebek giyim ve iç giyiminizde de pamuk kumaş tercih etmelisiniz.Böylece hem sizin vücudunuzda hemde bebeğinizin vücudunda herhangi bir alerji ya da kaşıntı olmayacaktır.Başlıca pamuklu kumaşlar: poplin, jarse, chambray, müslin, krinkıl, vual, denim, pazen, kadife.
Yıkama talimatında aksi belirtilmediği sürece, Beyaz pamuklular 80- 90 derece, renkliler ise en fazla 60 derecede yıkanmalıdır. Ağartıcı kullanılmaz. Tamburlu kurutma yapılmaz. 180 derecede ütülenebilir.
İnsanlığın ilk kumaş üretimi ketenle olmuş- tur. Yapısı pamuk lifini andıran Keten bitkisinden elde edilir. Anti Alerjiktir .Diğer kumaş türlerine göre daha dayanıklıdır. Sıcak havalarda daha çok tercih edilmesinin nedeni iri gözeneklerinin yapısıyla hava almasını sağlar.Parlaktır fakat esnek bir yapısı yoktur Giyim olarak tercih ettiğinizde üzerinize denemeden almamanızı tavsiye ederiz.
Keten kumaşın başka bir özelliği de su ve nemi çekebilmesidir. Bundan dolayı banyo ürünlerinde kullanılmaktadır Özellikle lifli yapısı banyo lifleri için idealdir Keten kumaşının, pürüzsüz ve tüysüz bir yapısı vardır ve kolay kolay kirlenmez Yansıtma özelliği sayesinde renk solması gibi durumları az yaşanır
Yıkama talimatında aksi belirtilmediği sürece, ön yıkama suyu sıcaklığı 25-30 derece, ana yıkama sıcaklığı 50 -60 derece. Ağartıcı kullanılmaz. Tamburlu kurutma yapılmaz. 200 derecede tersten ütülenebilir.
Yün, koyun-keçi gibi hayvanların tüylerinden elde edilen iplik ile farklı kumaşlarca dokunan natural kumaşlardır.Soğuk havaların vazgeçilmez kumaşlarından en başında gelen kumaş tipidir. Yünlü kumaşlar kış aylarında sıcak tutan özelliğinin yanında yaz aylarında da serin tutan özelliğe sahiptir.Doğal kumaşların önemi bu açıdan önemlidir.Yün kumaşlar kullanım açısından da kolaydır. Çok çabuk kirlenmez ve kırışmaz. Günümüzde neredeyse her gardıropta yünlü kumaştan yapılmış kıyafetler yer almaktadır.
Pazen, Jersey, Tüvit, Polar, Tartan vb. yünlü kumaş örneklerin- dendir.
Yıkama talimatın- da aksi belirtilmediği sürece, yıkama suyu sıcaklığı 30 derece olmalıdır , Ağartıcı kullanılmaz. Tamburlu kurutma yapılmaz. 180 derecede tersten ütülene- bilir. Kuru temizleme yapılabilir.
Çin, Hindistan ve Moğolistan yaylaların- da yaşayan keçilerin en soğuk havalarda oluşan ikinci tabaka ipeksi yününe denir.Kaşmir yünleri; ince, yumuşak lifleri ile bilinir.
Oldukça hafif ve doğal bir yün olan kaşmir insan vücuduna çok iyi adapte olur. Termal özelliktedir hem yazın hem de kışın giyilir. Yaz aylarında terletmez ve kış aylarında üşütmez.İpekle karıştırılıp giyecek için kumaş imalatına uygundur. Kaşmir istenilen renk kök boya ile boyanabilir. Kaşmir keçisi bu özelliklerinden dolayı yetiştirilmektedir.
Yıkama talimatında aksi belirtilmediği sürece, 20 derece ılık suda elde yıkanmalıdır. Kuru temizleme yapılır. Ağartıcı kullanılmaz. Kurutma yapılmaz. Düşük ısıda tersten ütülenebilir.
İpek kumaş, ipek böceklerinin ördüğü kozalardan elde edilen protein bazlı bir liftir. Bu liften üretilen ipliklerle ipek kumaş dokunur.Bakımının zor olması ve pahalı olması dolayısıyla günlük kıyafetlerde tercih edilmez. Oldukça sağlıklı ve kaliteli bir kumaştır.
Pahalı olmasına rağmen şık ve zarif görünüşü nedeniyle kadınların gözdesidir. Özellikle başörtüsü ve şallarda saç derisine hava aldırması ve serin tutması nedeniyle tercih sebebidir. Başlıca ipekli kumaşlar: Şifon, krep döşin, saten düşes, Dupiyon (Hint İpeği), jorjet, Japon İpeği, organze, tafta, saten.
Diğer doğal kumaşlar ise ;Rami Kumaş,Jüt Kumaş,Kenevir Kumaş ve Deri Kumaştır
Yıkama talimatında aksi belirtilmediği sürece, 20 derece ılık suda elde yıkanmalıdır.Deterjan kullanılmaz.Kuru temi- zleme yapılır. Ağartıcı kullanılmaz. Kurutma yapılmaz. Düşük ısıda tersten ütülenebilir.
Sentetik kumaşlar,doğal kumaşlar ile üretilen, daha sonra doğal malzemenin kimyasal olarak değiştirilmesiyle üretilen elyaflardır. Doğal kumaşa göre avantajları,daha dayanıklı, maliyeti daha düşük, daha çabuk kuruyan ve hafif kumaşlardır.Kolayca kırışmazlar.Doğal kumaşlar gibi böcek istilasına da uğramazlar çünkü polimeri doğal olmadığından onlar için birer besin kaynağı değildirler. İstenilen her renge kolayca boyanıp canlı tonlar elde edilebilir.Dezavantajları ise, doğal kumaşlar gibi antibakteriyel ve hijyenik özellikleri yoktur. Statik elektrik oluşturur.Bu statik elektrik cildin erken kırışmasına neden olur. Cilde nefes aldırmaz. Çok kolay yanma özelliğine sahiptir.
1-Viskoz(Rayon) Kumaş
2-Tensel(Lyocell) Kumaş
3-Azlon Kumaş
4-Asetat Kumaş
5-Akrilik Kumaş
6-Polyester Kumaş
7-Lateks Kumaş
8-Polipropilen Kumaş
9-Karbon Kumaş(Karbon Fiber)
10-Naylon (Nylon) Kumaş
11-Spandex Kumaş
12-Vinil Kumaş
Kamgarn kumaş,taranmış yün, uzun ve ince yün elyaflarının taranması sonrası eğrilmesiyle elde edilen kaliteli yünden yapılmış iplik ve bu iplikle dokunmuş veya örülmüş kumaştır.
Kamgarn iplikler ile daha çok düzgün yüzeyli kumaşlar elde edilir. Bu kumaşlar ince yapılı, narin dokuma ve örme ürünleridir. Bu kumaşlardaki doku ve desen belirgindir. Buruşur ama ütü tutma özelliği iyidir. Kamgarn ipliklerden genellikle kışın giyilebilen ağır ve iyi tutumlu, kaliteli yünlü kıyafetler üretilir.
1-Alpaka
2-Tartan(Ekose)
3-Astragan
Tartan (Ekose) Kumaş
Tropikal Kumaşlar, ince numara yün, yün/tiftik ya da yün/polyester karışımı kamgarn ipliklerden dokunan ince yazlık kumaşlardır. Genellikle 60/2 ya da 52/2 Nm iplikler kullanılır. Düzgün bir kumaş yüzeyi elde etmek için, %100 yünlü kumaşlarda, iyi bir kesme işlemi yapılır. Yün/ polyester karışımı kumaşlarda ise, yakma (gaze) işlemi gereklidir ve tüylenmeyi önler.
1-Dubldra
2-Krep
3-Filafil
4-Lastikotin
5-Fresko
6-Panama
7-Gabardin